dinsdag 29 december 2015

Wistjedatjes uit Aquitaine

Veel te laat natuurlijk, maar dit is ook nog een blog die jullie te goed hebben. De reeks is namelijk niet af zonder de 'wistjedatjes' uit Aquitaine!

Wist je dat
- er in de zuidelijke gebieden van Aquitaine volop kiwi's worden verbouwd.
- je als je dode bladeren en gedroogd gras hebt, je zelfs op rotsen groenten en fruit kunt verbouwen.
- je nog heel veel meer met dode bladeren kunt doen. 
- Israëliërs de tafel op een heel andere manier dekken (met name het bestek).
- in Frankrijk ontbijtkoek (pain d'épices) een specialiteit is voor tijdens de kerst.
- een kerstmarkt in de stralende zon, 16 graden toch nog niet echt een kerstgevoel geeft. 
- ze een gourmetstel  gebruiken voor de raclette: onder in de pannetjes kaas en bovenop de steengril vleeswaren. Je eet je kaas vervolgens samen met een gekookte aardappel.
- 'Pot au feu' de Franse equivalent is van stamppot, in de zin dat het een echt 'wintergerecht' is.
- Boeuf Bourgignon oorspronkelijk uit de Bourgogne komt en gemaakt wordt met een wijn uit die streek, maar dat elke streek er weer zijn variant op heeft en ze het in de Béarn met bier maken.
- sinterklaas ooit in veel meer landen werd gevierd, maar dat coca cola er de kerstman van heeft gemaakt. (Wij zijn dus eigenlijk gewoon heel cool.)
- ze pepernoten ook erg lekker vinden in Frankrijk.
- alle huizen in de Béarn erg groot zijn.
- je in Nederland geluk hebt als je een half uur moet wachten op de volgende trein als je je overstap gemist hebt, aangezien dit in frankrijk al snel 1,5 uur is (zelfs voor een ritje van maar 10 minuten).
- puppies heel erg schattig zijn, maar op het moment dat ze beginnen met het eten van vast voedsel heeel erg gaan stinken.
- je salsadansen toch echt veel sneller verleerd dan ik dacht.
- ze in Frankrijk erg homeopathisch gericht zijn (of ik heb nou juist net alle mensen ontmoet die dat waren).
- deze hele reis een geweldige ervaring was ;)

Morgen de aller, aller, aller laatste!

Geen opmerkingen: